• banner

Gao Shan Liu Shui zakłada najwyższe zrozumienie „muzyki” w chińskiej kulturze.
Bujne leśne wzgórza i czyste jeziora tworzą idealną scenerię do zaprojektowania oranżerii wokół tego wspólnego ideału harmonii, który można znaleźć zarówno w muzyce, jak i krajobrazie. Ten kampus to krajobraz sam w sobie, zbudowany z najlepszych elementów tego, co już istnieje na stronie. Kanał zamienia się w bujną rzekę, płynącą przez kamienie, pod mostami i obok nisko położonych wierzb. Sam kampus jest następnie budowany wokół tej rzeki, jak małe miasteczko w dolinie, z najbardziej aktywnymi częściami otwierającymi się bezpośrednio na koryto rzeki, a bardziej prywatne części kampusu wspinają się w kierunku szczytów. Ta pofałdowana górska forma chroni wewnętrzną dolinę przed hałasem ulicznym. Zamiast tego naturalne dźwięki, takie jak szum płynącej wody, tworzą tło otoczenia dla kampusu.
Każda z czterech głównych części kampusu znajduje się na osobnym wzgórzu: główne hale widowiskowe znajdują się na południu, tuż przy głównym wejściu do kampusu wzdłuż rzeki; mniejsze sale i inne obiekty dydaktyczne ciągną się na zachód od sal, tworząc najwyższe wzgórze; dalej na północ od nich znajdują się pomieszczenia mieszkalne, przeplatające się z otwartymi dziedzińcami, wpuszczającymi obfite światło dzienne do każdego mieszkania, z których wiele wychodzi na dłuższe widoki na północ przez wzgórza; wzgórze administracyjne skierowane na wschód łączy się również z głównym wejściem od tej strony wielkiego sklepienia po drugiej stronie rzeki. Ogród otwiera się na wschód i zachód wzdłuż rzeki, witając życie akademickie obu kampusów CUHK. Główne arterie logistyczne są skierowane na południe i północ do dróg.
Architektonicznie kampus jest rozplanowany w przejrzystej siatce, co pozwala na efektywne wykorzystanie przestrzeni i struktury. Pokoje wyłożone są szkłem i białą matową ceramiką. Zewnętrzna koperta zakrzywia się wokół obwodu kampusu, tworząc harmonijną formę wtapiającą się w krajobraz. Sylwetka głównej formy zmienia się dynamicznie w miarę przechodzenia obok budynku, podobnie jak doświadczanie naturalnych krajobrazów z jadącego pojazdu. Kierunek słońca w różnych porach dnia ma duży wpływ na to, jak forma jest podkreślana przez odbicia i światła wewnątrz lub wtapia się w krajobraz przez cienie. Okna falują za miedzianą fasadą, tworząc zróżnicowany zestaw efektów świetlnych, przypominających odbicia od tafli spokojnej wody. Te elementy sprawiają, że budynek za każdym razem, gdy się go zobaczy, wydaje się naturalnie inny, pomimo jego dużej skali.

NAZWA: Konserwatorium Muzyczne w Shenzhen

RODZAJ: Praca konkursowa, 2021, wspólna II nagroda

STATUS: Zawarte

LOKALIZACJA: Shenzhen, Chiny

KLIENT: Chiński Uniwersytet w Hongkongu, Shenzhen; Biuro Robót Publicznych gminy Shenzhenhen

PROGRAM: Około. 130 000 m² z zapleczem widowiskowym, kompleksem dydaktycznym, studiem prób, akademikiem, centrum sportowym, biurem administracyjnym itp.

ZESPÓŁ KONKURSOWY W ALI: ALA partnerami Juho Grönholma, Antti Nousjoki i Samuli Woolston z Jiaao Liu, Filippo Dozzi, Isabel Sánchez del Campo i Chengfan Yang

WSPÓŁPRACOWNICY: Chiny IPPR International Engineering Co. Ltd (partner architekt), Vlad Vernica (wizualizacje), Infinity Vision (wizualizacje), Alain Tisseyre (doradztwo teatralne i akustyka)

Źródła: http://ala.fi/work/shenzhen-conservatory-of-music/


Czas publikacji: 11 czerwca-2021