• banner
 Tasmania Holland Village-TAS, Australia

Tasmania Holland Village-TAS, Australia

Położony na skalistym, smaganym wiatrem południowym wybrzeżu; ten dom rekolekcyjny mieści się w krajobrazie, aby harmonizować z otoczeniem i minimalizować narażenie na warunki pogodowe. Dom jest wakacyjnym miejscem dla czteroosobowej rodziny, która pragnęła domu o niskim wpływie z silnym połączeniem z lądem i morzem. Rozwiązanie projektowe wykorzystuje prostą geometrię kształtu „klina”, naśladując zbocze wzgórza za nim i jest schowane w naturalne zagłębienie w linii brzegowej w celu zmniejszenia jego wizualnego wpływu. Z niezwykle wrażliwymi liniami brzegowymi i środowiskiem morskim. Wyraźne zrozumienie ekologii przybrzeżnej znacznie wpłynęło na projekt domu. Aby uniknąć utraty siedlisk przez owady przybrzeżne, krytyczne źródło pożywienia dla zagrożonego młodego łososia Chinook, wykorzystano dach ogrodu porośnięty rodzimą roślinnością tolerującą suszę. Ten zespół zastępuje ponad 90% śladu wegetatywnego utraconego w wyniku budowy. .